Încă nu a trecut toamna așa că putem să ne mai bucurăm de aroma dovleacului. Pentru azi vă propun o delicioasă rețetă de gem numai bună pentru cămara de iarnă. Datorită portocalelor din compoziție, aroma dovleacului nu va fi așa intensă.
Este un gem foarte aromat, dulce-acrișor. Dacă vă regăsiți gustul în descriere, vă propun să îl încercați.
Avem nevoie de:
• un kg dovleac plăcintar
• un kg portocale
• un kg zahăr
• 3 lingurițe scorțișoară
• 2-3 batoane scorțișoară
• 100 ml lămâie
• o linguriță esență de vanilie
Pentru început vom tăia dovleacul și portocalele deja curățate, în pătrate mici (după gustul fiecăruia). Combinăm cele două ingrediente într-un vas și turnăm deasupra lor zahărul (vă recomand să le lăsați așa măcar o oră pentru a lăsa puțină zeamă iar în așa fel evităm apa ca și ingredient). Pentru fierbere vă recomand un vas pe care să îl folosiți doar pentru deserturi. Odată ce zaharul s-a mai topit îl putem pune la fiert la foc mic odată cu zeama de lămâie.
După circa 5-10 minute putem adăuga scorțișoara și esența de vanilie. Amestecăm compoziția din când în când timp de circa 50 de minute până siropul se va lega.
Când gemul este gata putem scoate batoanele de scorțișoară și să umplem borcanele cu gemul fierbinte, le sigilăm și le întoarcem cu capacul în jos timp de 15 minute.
După această rețetă vor ieși în jur de 6 borcane(400 ml) de gem. Eu am ales să pun mai multă scorțișoară pentru o aromă mai intensă, dar atât cantitatea de scorțișoara cât și gramajul celorlalte ingrediente se poate modifica după bunul plac.
Pentru a verifica dacă gemul este legat vom pune câteva picături de gem pe o farfurie , vom lăsa să se răcească iar dacă acele picături de gem sunt cleioase putem opri focul,dacă nu, vom mai lăsa pe foc și vom repeta procesul până ajungem la consistența dorită.
Poftă bună!